Lohusa Psikolojisi ve Lohusaya Destek

Lohusa Psikolojisi ve Lohusaya Destek

Lohusalık psikolojisine geçmeden önce kelime anlamına bir bakalım. Lohusa kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Lohusa, Rumca dilinden Türkçe’mize geçmiştir. TDK’ye göre lohusa kelimesi anlamı şu şekildedir: yeni doğum yapmış kadın demektir. Lohusalık literatürde “annelik hüznü” olarak da geçmektedir.

Lohusalık, ayrılıkla kavuşmanın iç içe yaşandığı, bedenin inanılmaz derece hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak ateşlendiği, kadının yepyeni bir hayatın kucağına atladığı, yorulduğu, bilinçdışı süreçlerin ortaya çıktı cayır cayır bir dönemdir. Bazen bir yas sürecini de içinde barındırır. Yeni bir hayata geçiş, eskiyi geride bırakmak demektir. Bazen lohusalık bir anlam kaybıdır. Tüm bu süreçlerde beden kendini onarmaya çalışır, hormonlar dans eder.

Kolay değildir içerde bir bebek büyütmek ve önce ondan ayrılmak, sonra onunla tekrar kavuşmak.. Doğum aslında bir ayrılık deneyimidir. İçerde büyüttüğünü dışarı çıkarmak için önce onu içerden ayırmak gerekir. Kavuşmak için ayrılıkların gerektiği gibi..

Ayrılığın olduğu her yerde mutlaka hüzün vardır. Doğum bir kavuşma dahi olsa, annenin gebelikten ayrıldığı, içinde taşıdığı bebekten ayrıldığı, eski hayatından ayrıldığı, rutinlerinden ayrıldığı bir süreçtir. Her kadının bu ayrılık serüvenine karşı tepkisi farklı olacaktır. Bu sebeple taze annenin hüznünü kucaklamak ve onun duygularını anlamak için alan açmak çok önemlidir.

Özellikle bizim kültürümüzde lohusa kadın tep başına bırakılmaz, etrafında, evinde ona destek olmak için pek çok kişi yer alır. Buralarda yeni hayatına adapte olmaya çalışan anne için “mahremiyet” çok hayatidir. Her alanda onun mahremiyetini düşünmemiz gerekir. Onun onayını almadan, rızasını sormadan bizler için iyilik dolu olsa bile pek çok şeyden uzak durmak önemlidir.

Lohusaya destek için yapılan ve atılan çoğu adım aslında yeni anne için zorlayıcı olabilir. Bu sebeple pek çok şey hakkında uzun uzun düşünmek gerekir.

Lohusa bir kadına sağlayabileceğimiz en önemli destek onun işlerini kolaylaştırmaktır, bebeğe bakmak değildir. Günlük işleri yapmak, yemek hazırlamak, belki evi toplamak gibi..

Bebek ve bebek bakımı hakkındaki fikirlerimizi de kendimize saklamalıyız. Bebek hakkında iyi ve kötü yaptığımız her yorum taze anne için yaralayıcı olabilir..

Konuşma Başlat
Mesaj Gönder