Terapi Ne İşe Yarar?

Benim Hikayem Dizi Olur mu? Psikolog Kimdir? Terapi Ne İşe Yarar?

 

Son dönemlerde artan psikoloji temalı diziler destek almak isteyen kişiler için kafa karışıklığı yarattı. Çıkan dizilerin gerçek hikayelerden olması anonim de olsa bireyin mahremiyetini tehlikeye atmakta ve terapi alma arzusu olan kişiler için korku kaynağı olmaktadır.

Psikoterapi son derece etik kurallarla çerçevelenmiş, mahremiyetin göz önünde bulundurulduğu bir alandır. Fakat her meslekte olduğu gibi etik ilkeleri göz ardı eden uzmanlar mutlaka vardır.

Bir danışan olarak mahremiyetinizin korunduğundan emin olmak en büyük hakkınız.

Seans odaları özel dizayn edilmiş odalardır. Bu odalarda genellikle ses yalıtımı veya ses dağıtıcı müzik sistemi kullanılmaktadır. Konuştuğunuz her şey sadece sizinle terapistiniz arasında kalmak zorundadır. Terapistiniz, kendinize ve başkasına zarar verme ihtimalinizin olması durumunda sadece yetkili merciilere haber verebilir, bu durumda da size mutlaka bilgi vermek zorundadır. Not tutuyorsa bu notları kimsenin erişemeyeceği bir alanda saklamak zorundadır.

Terapistiniz akademik bir çalışma yapıyorsa ve sürecinizin bilimsel alana katkı sağlayacağını söylüyorsa sizden izin almak zorundadır. İzin verdiğiniz takdirde kimliğinizi ortaya çıkarmayacak şekilde bilime katkıda bulunabilir.

Psikoterapi almaya gittiğiniz kişinin uzmanlığını sorgulamak en temel hakkınız. Maalesef ülkemizde “sahte psikolog”, ya da psikoterapi yapma yetkisi olmayan birçok kişi bu alanda faaliyet göstermektedir.

 

Psikolog Kimdir?

YÖK tarafından kabul edilen yurtiçi psikoloji lisans programları ile denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurtdışı psikoloji lisans programlarından lisans derecesi ile mezun olan kişiler, psikolog unvanı kullanma hakkı taşımaktadır. Psikologlar, bireyin bireysel ve toplumsal tutum, davranış, düşünme ve duygu durumlarını inceleyen; davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel tanım ve açıklamalarını temel alan meslek mensuplarıdır.

 

Klinik Psikolog Kimdir?

İlgili üniversitenin Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimini “Klinik Psikoloji” üzerine tamamlayan bireylere verilen ünvandır. Klinik psikologlar psikoterapi yapma yetkinliği olan kişilerdir.

 

 

Psikoterapi Nedir? / Neden Terapiye Gidilir?

Psikoterapi size, yaşadığınız zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili içgörü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar.

Anne rahmine düştüğümüz andan itibaren her gün, her saat “başkasının kıyafetlerini” giymek zorunda kalıyoruz. Annemizin yükleri/kıyafetler, babamızın yükleri/ kıyafetleri, çevredeki diğer bireylerin yükleri/kıyafetleri, toplumsal yükler/kıyafetler.. Bu kadar başkalarından bir şeyler almak bize ait olmayan şeyleri üzerimize yapıştırıyor. Pekçoğumuz bu kıyafetlerin farkında bile değiliz. Farkında olamamak seçimlerimizi neden yaptığımızın nedenini bilmemek, bizi günlük hayatta zorlayan davranışlarda bulunmaya, zorlandığımız duygu durumlarına, ruhsal ve fiziksel hastalıklara sebep oluyor. Sadece bir hayatımız varken bu hayatı bize ait olmayan kıyafetlerle geçiriyoruz. Bazen artık bedenimiz yeter diyor. Panik atak geçiriyor, sivilce çıkartıyor, egzama oluyor, sebebi bir türlü bulunamayan ağrılarla bizi yoruyor. Beden bu kadar farkındayken, bizler nasıl oluyor da kendimize ait bir hayat yaşayamıyoruz? Ya da bunun için çaba sarf etmiyoruz?

Terapi size ait olmayan kıyafetleri çıkarmanızı sağlar. Sallanan bir binanın önce tüm odalarını gezip içeridekilerle tanışmanızı, orayı keşfetmenizi, daha sonra o binayı yıkmayı sağlar. Yıkalan bir binanın yerine yeni ve sizin arzuladığınız bir yapı dikilir. Terapi, size ait olmayan kıyafetlerin çıkartıldığı, derinizi, teninizi keşfettiğiniz, bedeninizin ve ruhunuzun şifalandığı bir süreçtir. Terapi gül bahçesi değildir, yeni bir kimlik inşaasıdır.

 

Konuşma Başlat
Mesaj Gönder